O ШКОЛИ

На десној обали Ибра, у сенци Гоча и Столова, надомак седмоврате Жиче, налази се школа „Свети Сава“. Поносни смо на име које школа носи, јер се звуци  жичког манастира мешају са звуцима школског звона наше школе.

Школа је почела са радом  1965. године. Свечано је отворена 29. новембра исте године, па је по том датуму и добила име. Прве школске године школу је похађало 709 ученика, распоређених у 21 одељење, а наставу је изводило  11 учитеља и 11 наставника. Први директор био је Урош Анђелковић. На предлог Наставничког већа, у јуну 1997. године, школа је променила име у ,,Свети Сава“. Свети Сава, први српски архиепископ и просветитељ, оставио је трагове својим радом и делима, у непосредној околини  места у коме се налази наша школа.

Школа је одиграла значајну улогу у целокупном развоју просвете и културе у Рибници, а и шире. Са више од 50 год. своје историје, лепом традицијом и истакнутим местом у нашом школству, она се може поносити својим доприносима нашој култури, науци и привреди. Из њених ђачких клупа изашли су и стасали многи, сада истакнути научници, уметници, политичари, привредници и радници.

Припадало јој је истакнуто место у вршењу просветне и културне мисије и била је центар око кога су се сакупљали млади, стичући знање, а из ње одлазећи, ширећи просвету, културу, нова схватања и нове погледе.

Школа се не може похвалити простором у коме раде ученици и наставници, али се може похвалити успесима својих ученика на многобројним такмичењима као и успешношћу ученика на завршним испитима. Све је то постигнуто захваљујући  организованом, планском и систематичном раду наставничког колектива у коме су срећно спојени искуство, жеља и труд да се у наставни процес уведу савременији и продуктивнији поступци, методе рада и учење учини ефикаснијим.

Школу похађа 668 ученика распоређених у 27одељења, а директорка школе је Снежана Маџаревић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.