РЕТРОСПЕКТИВА РАДА

Краљево је град на ушћу Ибра у Западну Мораву. У сенци Гоча, Копаоника, Столова и Гледићких планина.Град са богатом историјом, који је често био мета многих освајача, о чему сведоче и многобројни споменици.

На десној обали Ибра, у загрљају оближњег манастира Жиче, у насељу Рибница, смештена је Основна школа ,,Свети Сава“. Поносни смо на име које школа носи, јер се звуци жичког манастира мешају са звуцима школског звона наше школе.

Школа је почела са радом 1965. године. Свечано је отворена 29. новембра исте године , па је по том датуму и добила име. Прве школске године школу је похађало 709 ученика, распоређених у 21 одељење, а наставу је изводило 11 учитеља и 11 наставника. Први директор био је Урош Анђелковић.

Њој је припадало истакнуто место у вршењу просветне и културне мисије и била је центар око кога су се сакупљали млади стицајући знање, а из ње одлазећи ширећи просвету, културу, нова схватања и нове погледе.

На предлог Наставничког већа, у јуну 1997. године, школа је променила име у ,,Свети Сава“. Свети Сава ,први српски архиепископ и просветитељ, оставио је трагове својим радом и делима, у непосредној околини места у коме се налази наша школа.

Школа је одиграла значајну улогу у целокупном развоју просвете и културе у Рибници, а и шире. Са више од 40 год. своје историје, лепом традицијом и истакнутим местом у нашом школству, она се може поносити својим доприносима нашој култури, науци и привреди. Из њених ђачких клупа изашли су и стасали многи, сада истакнути научници, уметници, политичари, привредници и радници.

Школа обавља своју делатност на основу програма Основног образовања и васпитања у Републици Србији, одлука и препорука Министарства просвете Републике Србије, СО Краљево, стучних и управних органа школе и Годишњег програма школе.

Школа се не може похвалити простором у коме раде ученици и наставници, али се може похвалити успесима својих ученика на многобројним такмичењима као и успешношћу ученика на квалификационим испитима. Све је то постигнуто захваљујући организованом, планском и систематичном раду наставничког колектива у коме су срећно спојени искуство, жеља и труд да се у наставни процес уведу савременији и продуктивнији поступци, методе рада и учење учини ефикаснијим.

Школа данас има 749 ученика, распоређених у 31 одељења и 61 запослених радника.

Радници школе чине велике напоре да свој васпитно-педагошки рад подигну на већи ниво, да она сваким даном буде лепша, да њени резултати рада буду из године у годину бољи. Тиме они дају пун допринос развоју и афирмацији, како школе тако и града у коме живимо и радимо.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.